неделя, 13 септември 2009 г.

Полезно и вкусно

Ориз

Често е избягван заради заблудата, че от него се пълнее.
Съдържа до 85% въглехидрат и до 10 % протеин. Въглехидратите в ориза спадат към така наречените сложни въглехидрати, които са главен източник на енергия за човешкия организъм.
Кафявият ориз е още по-полезен, защото е източник на витамин В6, влакна, а също и желязо, фосфор, магнезий, калий, калции, хром, тиамин и ниацин. Усвоява се по-бавно и увеличава нивото на кръвната захар умерено – ето защо е подходящ при диети. По-добре порция ориз със стотина калории и чувство за ситост, отколкото глад.





Мляко
Съдържа вода, белтъци, мазнини, витамини, минерали, микроелементи, йони.
Според доста вегетарианци нямаме нужда от мляко, тъй като само до тригодишна възраст организмът произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар, след което млякото става вредно. От тази гледна точка млякото е не полезно, а точно обратното.
Научно обосновани доказателства за това обаче няма.
Млякото и млечните продукти са най-богатия източник на калций, без който не биха могли да се изградят костите и зъбите.
Недостатъчната употреба на мляко и млечни продукти увеличава риска от метаболитно заболяване наречено остеопороза. При него костите изтъняват, губят плътност, което води до по-чести счупвания.
Остеопорозата е толкова разпостранена, че е обявена за третото по социална значимост след сърдечно съдовите и онкологичните заболявания.


Яйца
Яйцата са може би най-лесно достъпната и евтина храна. Доскоро се смяташе, че не са полезни поради високия холестерол. Най-новите проучвания показват, че това не е така. Едно яйце съдържа грам и половина разтворими мазнини, но също така и витамини А, D,Е и сяра, които са полезни за сърцето, костите и косата.


Боровинки
Тези дребни плодове са не само много вкусни, а и много полезни. Понижават нивото на кръвната захар, подобряват зрението, намаляват риска от редица заболявания, сред които сърдечно-съдовите и раковите. Борят се със загубата на паметта, която често съпътства остаряването.

Чай
Съществуват няколко основни вида чай – бял, зелен и черен. Те се получават от растението Camellia sinensis при различни степени на ферментация.
За получаване на бял чай се използват само най-младите листа от растението без процес на ферментация.
При зеленият чай процесът на ферментация се прекъсва чрез термична преработка.
Черният чай се получава при пълната ферментация на листата на растението.
Полезността на чая е безспорна.
Чаят е богат на антиоксиданти, които водят до изхвърляне от организма на свободните радикали – виновници за доста от заболявания.
Богат е и на танини, които пречат на растежа на бактериите – помага зъбите ни да са по-здрави.
Тонизира, ободрява и повишава работоспособността благодарение съдържащия се кофеин, който в различните видове е в различно количество.
И най-важно в тези райони където е извество, че се консумира редовно зелен чай се наблюдават редки случай на рак на белия дроб и рак на гърдата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар