вторник, 29 септември 2009 г.


Какао




Тази вкусна  приказка започва своята история в земите на ацтеките. Те явно не са имали различен от днешния вкус, защото са смесвали стритите на прах какаови зърва с вода, царевица, ванилия и лют черен пипер. Е,  както казват -  въпрос на вкус.


Какаовите зърна са били възприемани като божествен дар, а за съвременния човек са източник на божествен вкус.


Сигурно неедна дворцова дама е развалила фигурата си с какаото, а днес постоянно броим калориите.


Но какаото и получаваният от него шоколад не са само продукти, за употребата на които трябва да се внимава. Те носят и доста ползи за организма.






Захар - 100 грама какао на прах съдържа около 37- 40 гр. въглехидрати.


Антиоксиданти - какаовите зърна съдържат полифеноли , които имат добри антиоксидантни свойства. Тези съединения се наричат флаванойди /катехин, епикатехин и процианидин.


Ролята им се състои в това, че повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.


Кофеин - количество, което се съдържа в какаото е много по-малко от това в кафето или дори от чая.


Фенилетиламини - слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от човешкото тяло допамин и адреналин.


Серотонин - какаото и шоколадът повишат нивото на серотонин в мозъка.


Теобромин - лек стимулант с леко диуритично действие. Влиянието въйрху централната нервна система и спомага за физическо възстановяване.


Влиянието му върху човешкия организъм и върху животни е коренно различно, за някои животни може да е токсичен - кучета, котки, коне, пернати.


Минерали - какаовите зърна са богати на магнезии, калции, желязо, цинк, мед, калии и манган.


Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.



Тази ми е любимата

Напитка „Пинокио“

10 гр. шоколад,

3,5 сл л. сметана

1 топка сладолед

¼ ч.ч прясно мляко

малко пудра захар

Съставките без пудрата захар се разбиват за около минута. Украсява се с пудрата захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар