Тази вкусна приказка започва своята история в земите на ацтеките. Те явно не са имали различен от днешния вкус, защото са смесвали стритите на прах какаови зърва с вода, царевица, ванилия и лют черен пипер. Е, както казват - въпрос на вкус.
Какаовите зърна са били възприемани като божествен дар, а за съвременния човек са източник на божествен вкус.
Сигурно неедна дворцова дама е развалила фигурата си с какаото, а днес постоянно броим калориите.
Но какаото и получаваният от него шоколад не са само продукти, за употребата на които трябва да се внимава. Те носят и доста ползи за организма.
Захар - 100 грама какао на прах съдържа около 37- 40 гр. въглехидрати.
Антиоксиданти - какаовите зърна съдържат полифеноли , които имат добри антиоксидантни свойства. Тези съединения се наричат флаванойди /катехин, епикатехин и процианидин.
Ролята им се състои в това, че повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.
Кофеин - количество, което се съдържа в какаото е много по-малко от това в кафето или дори от чая.
Фенилетиламини - слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от човешкото тяло допамин и адреналин.
Серотонин - какаото и шоколадът повишат нивото на серотонин в мозъка.
Теобромин - лек стимулант с леко диуритично действие. Влиянието въйрху централната нервна система и спомага за физическо възстановяване.
Влиянието му върху човешкия организъм и върху животни е коренно различно, за някои животни може да е токсичен - кучета, котки, коне, пернати.
Минерали - какаовите зърна са богати на магнезии, калции, желязо, цинк, мед, калии и манган.
Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.
Тази ми е любимата
Напитка „Пинокио“
10 гр. шоколад,
3,5 сл л. сметана
1 топка сладолед
¼ ч.ч прясно мляко
малко пудра захар
Съставките без пудрата захар се разбиват за около минута. Украсява се с пудрата захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар