неделя, 13 септември 2009 г.

Шест начина да останем слаби

Dr. Maoshing Ni


Правило 1: Пет пъти на ден по малко
След навършван на 20-годишна възраст метаболизмът се забавя с 10% за всяка една година след 20, което е най0вероятната причина за покачване на теглото при условие, че се консумира еднакво количество храна. Метаболизмът може да се промени като се промени начинът на хранене - вместо три пъти на ден да се яде по пет пъти, но в по-малки количества. Идеята да се яде по-рядко и по-обилно никога не е била добра, тъй като организмът получава това, което му е нужно от храната, според това с което се занимаваме, а останалото се трупа във вид на мазнини.
Да се яде по веднъж на ден или изобщо да не се яде също е лоша идея, тъй като организмът лесно свиква с малко храна, което води до увеличаване на теглото в дългосрочен план.



Правило 2: Отслабване без загуба на хранителни вещества
Обърнете внимание на начина на хранене, а не на диетата. Повечето от нас разбират под диета това да не се хранят с вкусна храна, или пък изобщо да не се хранят, което е вредно и опасно. Дори и в дадения момент диетата да има ефект и килограмите да се смъкват, в един по-късен етап хранителните вещества, от които сте се лишили ще оказват неблагоприятно влияние.

За да сме здрави и с нормално тегло е нужно:
25% от вашата диета трябва да се животински протеин: морски дарове, яйца, пиле, пуйка и агнешко месо.
50% от вашата диета трябва да се състои от плодове и зеленчуци, за положителните антиоксиданти, витамини и фибри. Особено благоприятни за загуба на тегло, са богати на хлорофил храни като броколи, зеле, спанак, аспержи, зелено глухарче.
25% трябва да бъде разделена между сурови ядки и семена, боб и бобови култури и пълнозърнестите храни, особено кафяв ориз, зърно пшеница, просо, сорго, и елда.
Също така, трябва да избягвате богатите на мазнини храни, млечни продукти, и въглехидрати, включително на захар, бяло брашно, тестени изделия, бял ориз, и алкохол. Първоначално за около три седмици тези храни ще ви липсват , но след това вкусът се приспособява.


Правило три: Повече вода, по-малко тегло
Ако не сте пили достатъчно вода, организмът ви може да е свикнал да се презапасява. Задържането на вода води до увеличаване на теглото. Чрез увеличаване на приема на течности се отмиват токсините, а също така организмът не се презапасява с течности.
Горещата вода с резени лимон подобрява храносмилането и спомага за намаляване задържането на течности.

Водата трябва да е без химични примеси.


Правило четири: Сутрешен ритуал
Всяка сутрин на гладно се пие смес от две супени лъжици ябълков оцет, една чаена лъжичка кленов сироп и 400 мл. топла вода. Тази сутрешна напитка спомага за доброто храносмилане и ускорява метаболизма. Когато става дума за сутрешни ритуали не трябва да се забравя едно основно правило – да не се пропуска закуската!

Това е времето, когато тялото ви се нуждае най-много енергия, а след което през оставащата част от деня се горят калории. Придържайте се към здравословните храни, според ръководство по-горе.


Правило пет: Билки, които намаляват теглото
Традиционно се използват китайски билки, тъй като те ускоряват метаболизма.Включват хризантема, астралагос, жен-шен, плодове от шизандра /китайски лимонник/ и зелен чай. Най-добре е да се консултирате с лекар относно личните ви нужди.


Правило шест: Физически упражнения
Физическите упражнения са важни за намаляване на теглото!

Физическата активност ускорява метаболизма и изгаря калории. Избирайте стълбите пред асансьора и ходете пеш ако това е възможно. Може да изберете това, което ви е приятно и ви мотивира – фитнес, каране на колело, курс по танци – важно е движението. Забавлявайте се! Ако решите, че вие скучно и спрете физическата активност, всички усилия, които сте положили ще отидат на вятъра.
Резултат се получава ако се тренира по четири или повече пъти на седмица по 30 минути. Ако чувствате, че не сте в подходяща физическа форма за такива тренировки, започнете внимателно и постепенно. Започнете с пет минути, но пет минути всеки ден. Всяка седмица увеличавайте минутите с още пет, така в края на шестата седмица ще сте достигнали до тридесет минути.
Не е важно само да отслабнете, а и да се чувствате по-добре – по-жизнени и по-силни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар